Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Dark Web Nedir ve Tarihçesi

Dark Web Nedir ve Tarihçesi

Kısaca Dark web internetteki kirli işlerin döndüğü yerdir ,Sanılan aksine  Dark Web ve Deep web birbirinden  ayrı olgulardır,

Dark Web Deep Web arasındaki farklara değinirsek

Dark Web (Karanlık Ağ) 


Gizli IP adresleri olan ve erişim için özel yazılım gerektirebilen web siteleri topluluğudur. Standart arama motoru ile bulunamayan internet içerikleri anlamına gelen Deep Web‘in (Derin Ağ) yüzde 0.01‘lik kısmını oluşturur. Bir diğer deyişle Google, Yandex gibi arama motorlarında  aradığınız şeyi bulamıyorsa aradığınız şey büyük olasılıkla World Wide Web’te (WWW) vardır. Fakat bu içeriğe ulaşmak için Deep Web‘e erişmeniz gerekir ve erişim, Google’da aratmak kadar kolay bir süreç değildir. Aradığınız şeyi Google’da bulabiliyorsanız, demek ki arattığınız şey internet’in yüzde 0.03‘ünü oluşturan Surface Web üzerinde.

Deep Web

Deep Web genellikle şifre korumalı e-posta hesabı, ücretli üyelik gerektiren ve özel form doldurularak ulaşılabilen internet sitelerini kapsar. Oldukça büyüktür. 2001 yılındaki tahminlere göre, Surface Web’ten yani normal internetten 400 ila 550 kat daha büyük! Ve o tarihten bu yana büyüme süreci devam ediyor.

Dark Web Tarihçesi

1960 yıllarında Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı Ağı olarak da bilinen ARPANET ,  İnternet’in ve daha sonra da karanlık ağın öncüsü olan deneysel bir bilgisayar ağıydı.

ARPANET fikri , bir ağdaki her bilgisayar arasında telefon bağlantılarına ihtiyaç duymadan uzak mesafelerden bilgi paylaşma arzusundan doğdu. ARPANET , daha sonra cihazlar arasında iletişimi mümkün kılan dokunaç benzeri bir yapıya sahip bir bilgisayar iletişim sistemiydi.

ARPANET, akademi dünyası için bir buluş olarak başlamış olsa da, bu süre zarfında Soğuk Savaş’la ilgilenen ordu, hızlı bir şekilde bunun için kullanım buldu.

ABD Savunma Departmanı’nın  bir kolu olan Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı (ARPA),  merkezi bir çekirdeği olmayan, sadece ağını yok ederek tüm ağları karartmaya çalışan düşmanlara karşı koruyacak bilgisayar tabanlı bir iletişim sistemi aradı.

Bu, ARPA’nın Pentagon tarafından finanse edilen araştırma kurumlarındaki bilgisayarları telefon hatları üzerinden bağlamak için kullanılabileceği umuduyla ARPANET’i finanse etmeye başladı.
ARPANET yıllar içinde hükümet tarafından daha özelleştirilse de, esas olarak ülke çapında üniversitelerde çalışan araştırmacıların radikal deneyleri deneme özgürlüğüne sahip olmasına izin veriyorlar.
Bu, 1970’lerin başında ARPANET kullanılarak ilk yasadışı çevrimiçi işlemin kolaylaştırılmasında görülebilir .
Dark Web’in tarihi neredeyse internetin tarihi kadar eskidir. Açıkçası, interneti ve web’i mümkün kılan aynı teknoloji, mimarisi ve tasarımları sayesinde Dark Web’i de mümkün kılıyor. Bu yüzden Dark Web’in başlangıcını ARPANET’e sabitlemek doğru olur Bugünün internetinin doğrudan habercisi hangisidir? ARPANET’in en başından beri bildiğimiz gibi bir Dark Web’i olmasa da, insanların bu teknolojiyi gizli tutmak istedikleri şeyler için kullanmaya başlaması çok uzun sürmeyecekti. İlk çevrimiçi satışın 70’lerin başında gerçekleştiği ve aslında esrar olduğu ortaya çıktı. Stanford’daki öğrenciler, ARPANET kullanarak MIT’deki öğrencilere ot sattı . Bu noktada çoğu insanın kişisel bilgisayarları, daha az evde internet erişimi olmadığını unutmayın.

ARPANET araştırmacıları bunun gibi cesur deneyler yapma özgürlüğüne sahip olsa da, yine de hükümete güçlü bağları vardı. Bu, ARPANET’in kurucularının 1983 yılında ARPANET’i askeri ve savunma ajansları tarafından kullanılacak MILNET ve ARPANET’in sivil bir versiyonu olarak iki kısma ayırmasına neden oldu. Sivil versiyon, daha sonra internet haline gelen şeyin temelini oluşturdu.

Özünde, hem karanlık ağ hem de ARPANET aynı güvenli yazışma arzusundan kaynaklanır. Bu yüzden karanlık ağın sadece birkaç on yıl sonra şekillenmeye başlaması şaşırtıcı değil.

1980’lerde normal vatandaşlar için internete erişim hala bir hayal. Bu, dünya çapında bir web için gereken her şeyin yerine oturduğu on yıl oldu. 80’lerin başında, TCP / IP standardı katılaştırıldı. Hesaplı değilse orta 80s tarafından kişisel bilgisayarlar ve modemler en azından vardır  kullanılabilir  herkes satın almak için. İnternet öncüleri, bu on yıl içinde web sitesi adlarını çözmek için kullandığımız alan adı sistemini de icat etti.
Veriler  şu anda bir fikir olarak ortaya çıkmaktadır. Dünya küreselleştiğinden, verilerin nerede depolanacağı konusunda endişeler ön plana çıktı. Verilerinizin bir cennette depolanması, ülke dışına hükümet casusluğuna karşı daha iyi yasal koruması olan bir bölgeye gönderilmesi anlamına geliyordu. En uç noktada, veri cennetleri hiçbir ülkede olmazdı. Uluslararası sulardaki yapılar veya gemiler üzerine inşa edileceklerdi. Denizaşırı okula benzer bir fikir. 80’lerde gerçek veriler Karayip adalarında ortaya çıktı. Çünkü Veriler, vergi dağlarınınkine benzer bir şekilde işlev gördü, veri dağları, evde hükümetlerin elinden uzak tutmak için gevşek yasalara sahip ülkelere ihraç edilebilir. Veri artışlarının artması, çevrimiçi gizlilik konusunda artan bir endişe olduğunu gösterdi.

1990’lar şüphesiz World Wide Web’in ana akım haline geldiği zamandır. HTTP ve FTP gibi web teknolojileri ve bir web tarayıcısı çalıştırabilen grafik bilgisayarlar sayesinde, tüm bu internete ani bir genel cazibe vardı.

90’larda tercih edilen müzik tüketimi yöntemi olan CD’ler, MP3 sıkıştırma formatlarının piyasaya sürülmesiyle birlikte, insanların yasadışı bir şekilde CD’leri kopyalamaya başlamasına izin verdi.

Yasadışı bir şekilde kopyalanan müzik, forumlara ve daha sonra Napster adlı bir müzik paylaşım sitesine çevrimiçi olarak ulaşana kadar uzun sürmedi . Milenyumun başındaki Napster’in meteorik büyümesi, kolay ve kullanışlı olduğu için çevrimiçi olarak satılan ürünlere olan artan talebi vurguladı.

İnsanlar İnternet’in istedikleri zaman istedikleri şeyi elde etmek için tek adresli bir mağaza olabileceğini fark etmeye başladıkça, daha fazla yasadışı işlem çevrimiçi olmaya başlayana kadar zaman meselesiydi.

Bir yan not olarak, 1990’lar, daha sonra karanlık ağa ana bağlantı noktası olarak hizmet edecek özel bir İnternet tarama ağı olan Tor’un erken gelişim aşamalarında olduğu zamandı.

Dark Web uygun, Freenet’in piyasaya sürülmesiyle 2000 yılının Mart ayında gerçekten başladı . Hizmet bugün hala var ve web’i kullanmak için sansüre dayanıklı bir yol sunuyor. Bu, Dark Web’in gerçek bir uygulamasıdır ve çok sayıda yasadışı bilginin yayılması için bir yol sağladı. Buna yasadışı pornografik materyal ve korsan içerik de dahildi. Tabii ki, anonim olarak para alışverişi yapmak bu noktada hala inanılmaz derecede zor, çünkü nakit kullanmanız gerekiyor. Bu nedenle Freenet, herhangi bir karaborsa etkinliğine önemli ölçüde yol açmaz.

Freenet, Tor’un yaptığı kadar popülerlik kazanmasa da, anonim İnternet erişimi talebini teşvik etmeye yardımcı oldu.

Freenet’in yaratıcılarının Tor’dan esinlenip esinlenmediği açık olmasa da, bu iki yazılım, I2P adı verilen bir başka yazılımla birlikte, anonim İnternet taramasına yaygın erişimin yolunu açtı.

Karanlık ağın tarihi hakkındaki konuşmalarda, karanlık ağ için bir ev yaratmada etkili olan Tor’u dışarıda bırakamayız .

2002 yılında özel bir İnternet tarama ağı olan Tor nihayet dünyaya sunuldu. Tor sonsuza kadar internetin yüzünü değiştirdi. İnsanların internette özgürce ve anonim olarak gezinebileceği bir ortam yaratarak, Tor’un yaratıcıları İnternet’in göbeğinin kapısını açtı.

Tor’un içerik oluşturucularının iyi niyetleri olmasına rağmen, icatlarının suç faaliyeti üzerindeki yaygın etkisini bilemezlerdi.

2010’lar, kripto para birimi ve TOR’un ilk uygun karaborsaları oluşturmak için buluştuğu dönemi temsil ediyor. Öncü , artık uzun süredir yok olan İpek Yolu idi . İpek Yolu’nun arkasındaki tüm önemli figürleri çıkarmasına rağmen, görünüşte Karanlık Web üzerinden uyuşturucu ve diğer yasa dışı mal ve hizmet ticaretini durdurmak çok az şey yaptı.

u güvenlik eksikliği, kısmen internetin ne kadar yeni olduğuna bağlı olarak, hükümet takibi ve gözetimi hakkında kabuslar yarattı. Goldschlag, Reed ve Syverson, internet trafiğini birden çok sunucu üzerinden anonim olarak yönlendirmeyi ve yol boyunca şifrelemeyi amaçladı ve fikirlerini “soğan yönlendirme” olarak adlandırdı.

Tor 2002’de piyasaya sürüldüğünde, bilerek serbest ve açık bir yazılım olarak tutuldu. Bu, yazılıma isteyenler için kolayca erişilebilir ve böylece maksimum güvenlik için merkezi olmayan bir ağa güvenebilirdi.

Tor, popülerlik kazandıkça, yaratıcıları , baskıcı hükümetler altında yaşayanların düşüncelerini yayınlamalarına ve kısıtlanmış web sitelerine serbestçe erişmelerine izin vererek sansürle ilgilenmelerini talep etmeye başladı .

Baskın hükümetler altında yaşayanların sansüre karşı geri çekilmesine yardımcı olmak için birçok karanlık web sitesi oluşturulmuş olsa da, anonim olarak göz atabileceğiniz bir İnternet köşesine sahip olmanın cazibesi, yasadışı içerik barındıran karanlık web sitelerinin sayısında artışa neden oldu.

Bu, Tor’un içerik oluşturucularını ağının devlet güvenlik duvarlarından geçmesi için bir yol geliştirmeye başlamasına motive etti, böylece kullanıcıları devlet tarafından kısıtlanan web sitelerine erişebildi.

Dark Web’in temelini oluşturan teknolojiler ve yöntemler inanılmaz derecede sofistike. Çoğu hükümet Dark Web gibi bir şeyin var olmamasını tercih etse de, kendileri için şifreleme ve soğan yönlendirme gibi teknolojilere ihtiyaç duyuyorlar. Güçlü anonimleştirme teknolojileri var olduğu ve etkili olduğu sürece, bir çeşit Dark Web olacaktır.

Kripto para birimi icat edilmeden önce, karanlık web üzerindeki yasadışı işlemlerin tamamlanması zordu, çünkü müşterilerin potansiyel olarak binlerce mil uzakta bulunabileceğini ve her iki taraf da kağıt izleri bıraktığı için işlemler için kredi kartı veya PayPal kullanma riskini almak istemediğini gördü.

İşlemleri anonim olarak kolaylaştıran bir dijital para birimi olan Cryptocurrency, bu devam eden sorunun cevabıydı. 1990’lardan beri farklı kripto para birimi biçimleri gelişmekte olmasına rağmen, hiçbiri Bitcoin adı verilen bir ürünün piyasaya sürüldüğü 2009 yılına kadar sıkışmadı . 

Satoshi Nakamoto adında bir adam, çevrimiçi olarak yasadışı işlemlerde etkili bir devrim başlatan ilk Bitcoin’i “mayınladı”. Bitcoin, kripto para biriminin önceki sürümlerinin yapamadığı sorunu çözdü – kullanıcıların para kopyalamasını engelleyen özel bir muhasebe defteri vardı.

Anonim işlemler çözüldüğünde, karanlık web’de yasadışı satışlar arttı.

Gizli ağın ticari, karaborsa tarafının herhangi bir geleceği olup olmadığı farklı bir sorudur. Dark Web bilgi alışverişlerinin her zaman orada olacağından şüphem olmasa da, karaborsaların geleceği o kadar net değil. Her şey kripto para teknolojisine ve güvenli bir şekilde anonim hale getirilip getirilemeyeceğine bağlı. Bitcoin’in ilk başta takip edilemez olduğu düşünülürken, yetkililer belirli işlemleri alıcılarla tekrar ilişkilendirmek için birkaç püf noktası buldular. Bir stopgap Bitcoin bardakları oldu. Ancak, Monero gibi tamamen gizlilik odaklı yeni para birimleri orta vadeli çözümdür.

Sonunda bu silahları kim kazanacak yarışı görülecek. İnternette her zaman karanlık ve gizli bir köşe olacağından şüphe yoktur.

Kaynaklar: soscanhelp ,  technadu