Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

WhatsApp 15 mayıs geri adımı

WhatsApp’tan geri adım

WhatsApp, veri paylaşımını içeren güncellemenin onaylayan kullanıcılar dâhil olmak üzere Türkiye’deki hiçbir kullanıcı açısından yürürlüğe girmeyeceğini Rekabet Kurumu’na bildirdi.
Son güncelleme:   20.05 .2021

Rekabet Kurumu’nun WhatsApp’ın ‘veri hırsızlığı’ tartışmalarına yol açan sözleşme dayatmasına karşı verdiği girişimler sonuç verdi. Kurumun başlattığı soruşturma kapsamında savunması alınan WhatsApp, güncellemenin Türkiye’de yürürlüğe girmeyeceğini kurula bildirdi.

Ocak ayında WhatsApp, kullanıcılarından elde edilen verileri Facebook ile paylaşacağını ve bu sayede gelir elde edeceğini açıklamış fakat bu hamle Türkiye de dahil olmak üzere büyük tepki çekmişti.

Whatsapp abonelerinden yeni sözleşmeyi 8 Şubat 2021 tarihine kadar kabul etmelerini istemiş, bu tarihe kadar kabul etmeyen kullanıcıların veri akışlarında önce yavaşlamaya gidileceğini, sonrasında da bu kişiler için uygulamanın kullanıma tamamen kapatılacağını açıklamıştı.

Whatsapp’ın bu kararı üzerine WhatsApp kulllanıcıları, yazışmalarının ve kişisel verilerinin başka mecralarda paylaşılacağı için paniğe kapıldı. Pek çok kişi Whatsapp’a alternatif olan uygulamalara yönelmeye başlayınca, WhatsApp geri adım sayılabilecek bir adım atarak, yeni sözleşmenin kabul süresini 15 Mayıs 2021 tarihine ertelemişti.

REKABET KURUMU’NA İLETİLDİ

Bu gelişmeler üzerine, Rekabet Kurulu, Facebook’un Türkiye’de WhatsApp kullanıcılarının verilerini başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşullar ile ilgili olarak soruşturma başlattığını, soruşturma sonuçlanıncaya kadar tedbir kararı verdiğini açıklamıştı.

Kullanıcıların büyük bölümü Telegram, Signal ve diğer alternatif mecralara da abone olmaya başlarken, WhatsApp’ın tepki çeken gizlilik sözleşmesi Türkiye’yi kapsamayacağı öğrenildi.

Rekabet Kurumu, soruşturma kapsamında geçtiğimiz günlerde şirketten konu ile ilgili bilgi talep etti. Beklenilen o bilgi ve belgeler kuruma ulaştı. Rekabet Kurumu’ndan alınan bilgiye göre WhatsApp, kullanıcılara zorunlu hale getirdiği gizlilik sözleşmesinde Türkiye yönünden geri adım attı.

Bu kapsamda, sözleşmenin Türkiye’yi kapsamayacağını öğrenildi. Karar kapsamında WhatsApp, gizlilik sözleşmesini içeren bildirimleri kullanıcılara göndermeyeceğini ve güncellemenin Türkiye’de yürürlüğe girmeyeceğini bildirdi

Kaynak: Sözcü Gazetesi

20.05 2021 itibariyle :  aşağıdaki bilgiler geçersizdir

KULLANICILAR SÖZLEŞMEYİ ONAYLAMAZSA NE OLACAK?

WhatsApp daha önce yaptığı açıklamada veri ilkelerini onaylamayan kullanıcılar 15 Mayıs’tan sonra uygulamaya giremeyeceğini söylemişti.

Ancak şirket bu kararından geri adım attı. Artık 15 Mayıs’a kadar sözleşmeyi onaylamayanların hesabı askıya alınmayacak ve dolayısıyla 120 gün sonra silinmeyecek.

İŞTE ŞİRKETİN AÇIKLAMASI

Sözleşme uyarısı bir süre sonra kalıcı hale gelecek ve halen onaylamamış kullanıcıların hesaplarında işlevsellik azaltılacak.

15 Mayıs’tan sonra hiç kimsenin hesabı silinmeyecek ya da fonksiyonları kaybolmacak. Bir süre daha sürekli olarak sözleşme hatırlatması yapacağız.

Sınırlı kullanım birkaç hafta sürecek eğer halen kabul etmediyseniz WhatsApp’ı kullanamayacaksınız.

Sohbet listenize erişemeyeceksiniz. Ancak size yapılan telefon ve video aramalarını yanıtlayabileceksiniz. Eğer WhatsApp bildirimleriniz açıksa size gelen mesajlara yanıt verebileceksiniz ya da kaçırdığınız aramaları siz başlatabileceksiniz.

Facebook, WhatsApp’ı 2014’te 19 milyar dolara satın almış fakat uygulama üzerinden gelir elde etmekte zorlanmıştı.

Facebook’un bünyesinde bulunan mesajlaşma platformu WhatsApp, gelen tepkiler sonrası 15 Ocak’ta söz konusu yeni şartları 8 Şubat’tan 15 Mayıs’a ötelediğini duyurmuştu.

WHATSAPP SÖZLEŞMESİ MADDELERİ

  • Hizmetlerimizin veya onların hizmetlerinin nasıl kullanıldığını anlamak,
  • Altyapının ve dağıtım sistemlerinin iyileştirilmesine yardımcı olmak,
  • Onların hizmetlerini ve sizin bunları kullanma deneyiminizi iyileştirmek, örneğin sizin için önerilerde bulunmak (ör. arkadaşlar, grup bağlantıları veya ilginç içeriklerle ilgili öneriler),özellikleri ve içeriği kişiselleştirmek, satın alımları ve işlemleri tamamlamanıza yardımcı olmak ve Facebook Şirketi Ürünleri genelinde ilgili teklifler ve reklamlar göstermek,
  • Facebook Şirketi Ürünleri genelinde emniyeti, güvenliği ve bütünlüğü artırmak; örneğin sistemleri güvence altına almak ve spam, tehditler, kötüye kullanım veya ihlal faaliyetleriyle mücadele etmek,
  • WhatsApp deneyimlerinizi diğer Facebook Şirketi Ürünleri ile birleştirmenizi sağlayan entegrasyonlar sağlamak. Örneğin, WhatsApp’ta satın aldıklarınız için ödeme yapmak üzere Facebook Pay hesabınızı bağlamanıza imkan vermek veya WhatsApp hesabınızı bağlayarak arkadaşlarınızla Portal gibi diğer Facebook Şirketi Ürünleri üzerinden sohbet etmenize olanak sağlamak.

WhatsApp gizlilik sözleşmesi nasıl onaylanır? WhatsApp gizlilik sözleşmesi nasıl kabul edilir?

WhatsApp gizlilik sözleşmesini kabul etmek için öncelikle kullandığınız WhatsApp’a güncelleme gelmesi gerekli. Bu güncellemenin WhatsApp koşullarını ve gizlilik ilkesi güncellemesi olduğundan emin olunması gerekiyor. Gizlilik sözleşmesinin son saatlerine yaklaşıldığında uygulama size otomatik şekilde bu ekranı karşınıza getirecek. Daha sonra sözleşmenin içerisindeki maddelere göz atmalı ve alt kısımda “Kabul Et” seçeneğini tıklamalısınız. Bu işlemin ardından sözleşmeyi kabul etmiş olacaksınız.

WHATSAPP, KULLANICILARIN HANGİ VERİLERİNİ TOPLAYABİLİYOR?

Mesajlar

Hesap Bilgileri

Durum Bilgisi

Bağlantılar

Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler

İşlem ve Ödeme Verileri

Cihaz ve Bağlantı Bilgileri

Kullanım ve Kayıt Bilgileri

Çerezler

Konum Bilgileri

Üçüncü Taraf Hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Kullanıcı Şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)

WhatsApp’taki İşletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)

TOPLANAN VERİLER NASIL KULLANILIYOR?

Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük

Yan Hizmetler

Kurumsal Etkileşimler

Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler